Podrška Francuske digitalizaciji distributivne elektromreže

Bez autora
Feb 22 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije „Šnajder elektrik” o projektu digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže, koji realizuje „Elektrodistribucija Srbije“, uz finansijsku i tehničku podršku Vlade Francuske.

Đedović Handanović je ukazala na to da je ova francuska kompanija dugogodišnji partner Srbije i jedan od svetskih lidera u digitalnoj transformaciji, sa kojim radimo na modernizaciji srednjenaponske distributivne mreže.

Projekat, vredan više od 140 miliona evra, unaprediće pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu i značajno će smanjiti gubitke na mreži, objasnila je ona.

Ministarka je podsetila na to da je projekat koji se realizuje sa „Elektrodistribucijom Srbije” započeo u januaru ove godinu i u toku je isporuka opreme, softvera i usluga.

Takođe, kako je napomenula, „Šnajder elektrik” je sredinom prošle godine u Novom Sadu otvorio istraživački centar, koji je spoj srpskog i francuskog znanja i iskustva, što je važno jer će softveri koji se proizvode u Srbiji od strane „Šnajder elektrika” moći da budu implementirani u našu energetsku mrežu.

Ministarka je dodala da ova kompanija zapošljava više od 1.000 visokokvalifikovanih ljudi u našoj zemlji i da veliku pažnju posvećuje edukaciji i razvoju talenata.

Ona je prenela da su je predstavnici kompanije informisali o tome da će u ovoj godini zaposliti još 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu.

Imajući u vidu to da su zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka najtraženija, „Šnajder elektrik” je pre više od decenije osnovao „Centar za mlade talente”, koji daje podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u razvijanju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, gotovo 10.000 polaznika se edukovalo kroz ovaj program, što je veoma pozitivan primer društveno-odgovornog poslovanja i za druge kompanije.

Istovremeno, Đedović Handanović je naglasila da država realizuje najveća ulaganja u distributivnu mrežu u poslednjih nekoliko decenija, pri čemu je izdvojeno više od 180 miliona evra da bi se obezbedilo pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Ona je podvukla da je smanjenje gubitaka na mreži jedan od naših prioriteta, s obzirom na to da gubici trenutno iznose približno 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa evropskim prosekom.

Uz podršku Evropske unije, započeli smo uvođenje pametnih brojila koja će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, brže otklanjanje kvarova i očuvanje životne sredine, zaključila je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik